7 stvari koje sigurno niste znali o sushiju

srp 12, 2022

Jedan od najprepoznatljivijih okusa japanske kuhinje svakako je sushi. U najpopularnijem jelu Japana sada možete uživati u svakom kutu svijeta. Glavni sastojci uključuju rižu u kombinaciji s nadjevima poput lososa, sirovog mesa ili vegetarijanskih namirnica poput avokada i krastavaca. Međutim, postoje neki vrlo zanimljivi detalji o ovom jelu koji možda nisu tako dobro poznati. 

 

1. Dolazi iz Kine, ne iz Japana

Sushi originalno potječe iz Kine, gdje su razvili metodu konzerviranja hrane u kojoj su ribu spremali mariniranu u rižu. Nakon nekog vremena počeli su konzumirati rižu zajedno s ribom. Sushi se u Japanu pojavio u 8. stoljeću i od tada je jedan od glavnih stupova japanske kuhinje. 

2. Na početku je bio brza hrana

Ovaj vitalni dio japanske kuhinje na početku je bio ono što danas nazivamo brzom hranom jer se mogao jesti u pokretu na ulici. Zato je bio iznimno popularan od samih početaka. Tek krajem 20. stoljeća transformirao se u umjetničko djelo koje danas možete pronaći u restoranima diljem svijeta.

3. Zdravstvene prednosti

Sushi je pun nutritivnih vrijednosti i zbog toga je iznimno zdrav. Krcat je hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina i masnoća korisnih za srce, ima visok udio proteina i nizak udio masti, a nori, koji se nalazi u mnogim sushijima, bogat je vitaminima A, B-6 i C, kao i jodom.

4. Wasabi

Poznatiji kao japanski hren, wasabi ne samo da pojačava okus sushiju već ima i antiseptičku ulogu u očuvanju sirove robe. Budući da se danas sushi priprema u boljim sanitarnim uvjetima, wasabi se jede uz sushi iz navike i gušta. 

5. Sushi je dobio ime po riži, a ne po ribi

Iako obično sushi povezujemo sa sirovom ribom, zanimljivo je da je sushi ime dobio po riži. Riječ sushi znači “kiselog okusa”, a sashimi označava komad sirovog jela. 

6. Popularnost zbog potresa

Zbog velikog potresa koji je 1923. godine pogodio metropolitansko područje Tokija i Yokohame, mnogi Japanci bili su raseljeni, a među njima i velik broj sushi majstora. Kao posljedica potresa, pale su cijene nekretnina pa su sushi majstori počeli otvarati restorane, što je dovelo do velike popularnosti sushija diljem Japana.  

7. Originalni sushi zapravo je mnogo veći

Danas nigiri i uramaki rolice možemo pojesti u jednom zalogaju, no izvorni sushi bio je tri puta veći nego što je danas. Nekada su sushi majstori izlagali nigirije u kutijama od bambusa, zbog čega su se trudili da oni budu što šareniji i veći kako bi privukli mušterije. Svaka kutija bila je izložba njihove vještine. 

Slasne sushi rolice odavno su popularne diljem svijeta, a uživati u njima možete i u srcu Dioklecijanove palače. Provjerite naš jelovnik i rezervirajte svoj stol jer tko jednom svrati, još radije se vrati!