Carpaccio: Portret božanstvenog okusa

lis 11, 2021

Pedesetih godina prošlog stoljeća, iz ljubavi prema slikarstvu sasvim slučajno nastalo je jelo koje slobodno možemo proglasiti umjetničkim djelom. Usudite li se i vi uživati u ekscentričnom okusu s primjesom glamura?

Delikatesa za odvažne

Carpaccio je prvi put poslužen u mondenom okupljalištu elite Harry’s Baru, gdje je voljela zaći i grofica Amalia Mocenigo. Vlasnik bara, inače veliki poznavatelj umjetnosti, za nju je dao pripremiti jelo inspirirano koloritom popularnog talijanskog slikara Vittorea Carpaccia. I nije pogriješio. 

Jedinstven okus ovog efektnog jela toliko ju je raspametio da je u trenu zaboravila na sve damske i plemićke manire te se javno prepustila strasnom uživanju u dekadentnim listićima sirovog mesa. U godinama koje su uslijedile carpaccio je osvojio mnoga ekstravagantna nepca brojnih zvijezda od Hemingwaya i Orsona Wellesa do Kandinskog po kojem je čak nazvan i umak za carpaccio! 

Savršen uvod u svaki obrok

S umakom ili bez, carpaccio je savršeno hladno predjelo koje će svojim raskošnim okusom i izgledom dati modernistički štih svakom glavnom jelu, a vama osigurati zvjezdani status među sofisticiranim gurmanima. 

Glavnu ulogu u pripremi imaju tanko narezane sirove namirnice, a u sporednoj ulozi mogu se naći Dijon senf, Worcester umak ili pak raznobojno povrće narezano “na julienne”. Iako filetirati možete što god vam srce poželi, najpopularniji izbor su govedina, teletina, tuna, losos i brancin. 

Što su listići tanji to je okus delikatniji. Kako bi takav i ostao, oduprite se zovu hrpe začina. Zrno soli, papra, kapljica limunova soka i, po potrebi, mrva svježeg parmezana sve je što trebate za božanstven okus i hedonistički užitak.

Naš chef pripremu carpaccia ima u malom prstu. Kao i svaki pravi virtuoz, razvio je vlastiti stil i ovo kulinarsko remek-djelo uzdigao na sasvim novu razinu. Vaš pijat oslikat će na jednostavan a opet dopadljiv način. neodoljiv kako izgledom tako i okusom. Toliko je dobar da će i najzahtjevniji probirljivci tražiti komad više!