Gin Tonic: 8 stvari koje sigurno niste znali

kol 9, 2021

Zanimljiva prošlost, živahna sadašnjost i nekoliko iznenađujućih činjenica o blagorodnom utjecaju mnogima omiljenog ljetnog pića na zdravlje 

  1. Jeste li znali da je to najprirodnije alkoholno piće? S gotovo 40 posto alkohola i bez dodanih zaslađivača ima najmanje kalorija pa ne potiče debljanje. Za razliku od piva u kojem se nalazi 150 kcl po limenci ili vina kod kojeg brojimo 118 kcal po čaši.Studije sa Sveučilišta Siguld u Latviji pokazuju da uživanje u čašici gin tonica ubrzava metabolizam za čak 17 posto!
  2. Osim toga, smrekine bobice pravi su saveznik zdravih kostiju jer smanjuju upale. Gin proizvodi čak i kraljica Elizabeta II! Buckingham Palace London Dry Gin destiliran je aromatima iz vrtova palače i zasad je dostupan samo Britancima po paprenoj cijeni od 45 eura.
  3. Na britanskom kraljevskom dvoru gin tonic piju svaki dan, točno u podne. Elizabeta II ga preferira s Dubonnetom i malo soka od limete. Tu je naviku naslijedila od Kraljice Majke koja je navodno običavala čistim ginom glancati dijamante.
  4. Za savršen okus esencijalan je pravi omjer gina i tonika, puno leda te odgovarajući začini. Voće, papar, cimet, čili, kardamon, cvijeće. Sve dolazi u obzir, ali nikako odjednom. Dva začina sasvim su dovoljna da gin tonicu daju željenu notu.
  5. Za opor okus gin tonica zaslužan je njegov bezalkoholni dio. U toniku se naime nalazi kinin, gorka biljna supstanca koja definira okus gina. Zato bez kvalitetnog tonika s puno mjehurića nema ni dobrog gin tonica!
  6. Iako nije vezano uz sam gin tonic, vrijedi znati da je gazirana pića u 19. stoljeću otkrio tvorac popularnog Schweppesa koji je po zanimanju bio – urar!

Kraljevski tretman

Laganini je za svoje goste kreirao posebnu verziju omiljenog ljetnog klasika čiji je ključni sastojak Old Pilot’s, gin koji je 2019. proglašen najboljim na svijetu. Preporučujemo da njime započnete ili završite gastronomsko putovanje u našoj konobi. Nećete požaliti!