Gof: drugo lice kralja o’gradela

srp 12, 2023

Ovaj srebrni ljepotan dobro je poznat u našim krajevima, s obzirom da spada u vrlo cijenjenu ribu te da se od davnina sprema na razne načine. Odnedavno, i u sushi kombinacijama.

Kako se tradicionalno sprema u Dalmaciji

No, za početak se prisjetimo kako se tradicionalno sprema u dalmatinskom priobalju, posebno na južnom Jadranu, gdje je brojniji. Ova riba, u svojoj odrasloj dobi najčešće teži oko 5 kila, premda su uhvaćeni rekordni primjerci i od 80 kila. Kad je mlađi, tijekom prve dvije godine života, gof obično ima do 2 kile, živi u jatima te se naziva felun ili žutej, jer je mlađi žutkastiji od odraslih primjeraka. Takav mladi gof najbolji je izrezan na fete te ispečen na gradelama. Poželjno je nekoliko sati prije pečenja meso ostaviti u marinade od začina i maslinova ulja, a pečenog gofa poslužiti uz salatu po povrća iz juhe, u kojoj je za ovu priliku dobro staviti koji krumpir ili mrkvu više. 

Gof u sushiju

S obzirom da gof pliva u sva tri svjetska oceana, prisutan je i na dalekom Istoku, no ondje se baš i ne priprema na gradelama već je kao vrlo cijenjena riba gost vrlo ukusnih sushi zalogaja, posebno onih jesenskih. Naime, u dalekom Japanu, sushi je sezonsko jelo, i pravilo je da se priprema od namirnica koje su najbolje u pojedinom dijelu godine, a tamo se najukusniji gofovi love u jesen. Najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je dio tijela iza glave, odnosno poviše trbuha. U našem ga sushi restoranu možete kušati u nekoliko kombinacija – Agemaki fantasy, Rainbow roll, Sashimi gof, Maki gof Nigiri gof, jer mi smo odavno spoznali vrijednost ove vrhunske ribe te držimo do izvorne japanske recepture. 

 

Riznica zdravlja

A zašto se i ne bismo držali naputaka i tradicije izvornog Japana, kad je gof poznat kao vrhunska riba: njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti, zbog čega je posebno pogodan kao prehrambena namirnica ako imate problem s regulacijom masnoće u krvi. 

Stoga, navratite na ukusne sushi zalogaje od gofa u našem restoranu, mi ćemo se pobrinuti da vam ova odlična riba omili i daleko od vrućih gradela!