Hobotnica: Najdelikatniji morski zalogaj

lis 4, 2021

Naše Sredozemlje krije neke od najvećih delikatesa. Jedna od njih je i najveći jadranski glavonožac – hobotnica. Možda je nikad niste vidjeli u moru, ali sigurni smo da se uvijek obradujete kada je vidite na tanjuru.

Slana i snažna

Tijelo hobotnice snažan je mišić koji mora imati miris po moru ako je svjež. Koža joj je vlažna bez sluzi, a meso čvrsto i žilavo. Sama po sebi je slana pa je nije potrebno dodatno soliti. Meso ženki je puno ukusnije, a najčešće se jedu samo krakovi. No ako je hobotnica mala, može se pojesti i cijela! Nutritivno je jako bogata pa je tako odličan izvor vitamina B skupine i dobar izvor omega-3 kiselina, selena, željeza i kalija. 

Malo truda do savršenih okusa

Ovaj morski specijalitet specifičnog okusa i teksture zahtijeva pažljivu pripremu. Prije same pripreme hobotnicu je potrebno dobro očistiti, a vrhunski svjetski kuhari savjetuju da se prilikom čišćenja njena ljubičasta i sluzava kožica ne bi trebala čistiti jer obogaćuje njen okus. Nakon čišćenja dobro ju je staviti u zamrzivač jer će led zamrznuti njenu mišićavu strukturu. Veće hobotnice mogu se peći i kuhati, dok se one manje mogu pržiti ili pripremati na roštilj. 

Najfinije iz Mediterana

Naš chef je ekspert za pripremu zahtjevnih specijaliteta pa kao pravi profesionalac priprema čak tri jela od hobotnice, jedno slasnije od drugog. Započnite svoju gastronomsku avanturu s našim odličnim izborom predjela i odaberite Carpaccio od hobotnice s rikulom i cherry rajčicama ili uživajte u slasnom kraku od hobotnice na dalmatinski. Ako ste se odlučili za romantičnu večeru u dvoje, selekcija morskih specijaliteta na pjatu za dvije osobe idealan je izbor. Uživajte u slasnom spoju hobotnice s ostalim morskim delicijama. Fine mediteranske okuse sljubite s čašom finog vina iz naše bogate vinske ponude.