Kamenice: Zdravo predjelo i moćni prirodni afrodizijak

kol 2, 2021

Princeze podmorja omiljena su delicija pravih gastroljubaca zbog svog osvježavajućeg i mističnog okusa, ali i brojnih dobrobiti za zdravlje. Kroz povijest su bile poznate kao prirodni afrodizijak, a najpoznatiji ljubavnik na svijetu, Casanova, svaki dan za doručak je jeo 50 kamenica. U Hrvatskoj su najcjenjenije malostonske kamenice u kojima je uživao i austrougarski car Franjo Josip. 

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku, stoga nemojte propustiti priliku da ih kušate, osobito ako se nađete u Malom Stonu. Čisto Jadransko more koje se miješa s izvorima slatke vode idealno je stanište za uzgoj školjaka specifičnog okusa i kvalitete. Kako bi zadržale svoj prirodni okus, potrebno ih je što manje termički obrađivati, a gastro znalci preporučuju konzumiranje sirovih kamenica. Za pravu rapsodiju okusa sirove kamenice se serviraju na ledu uz dodatak limuna, a jedu se rukama! Ako ih budete jeli s vilicom, njihov sočni nektar će ostati na dnu i nećete osjetiti specifičan okus mesa kamenice. Sirove kamenice možete jesti i s dodatkom ljutike, vinskog octa i papra. 

Mogu se pripremati na bezbroj načina i uvijek su jednako slasne! Ako niste ljubitelj sirovih mekušaca, sigurni smo da ćete uživati u kamenicama sa žara pripremljenim prema dalmatinskoj recepturi ili u japanskoj tempuri. Osvježavajuća i hranjiva juha od kamenica prava je kraljica među predjelima, baš kao i rižoto s ovom morskom delicijom. 

Osim izvrsnog okusa, konzumiranje kamenica ima brojne blagodati i za zdravlje! Meso kamenica iznimno je hranjivo i sadržava bjelančevine, ugljikohidrate, minerale i vitamine. Nutricionisti tvrde da 15 grama mesa kamenice ima istu količinu vitamina C kao i tri grama limuna. Afrodizijačka svojstva može zahvaliti velikoj količini cinka koji potiče seksualnu želju, povećava kvalitetu spermija, a liječnici u starom Rimu propisivali su ih za liječenje neplodnosti. 

Nemojte se previše mučiti s traženjem recepata za pripremanje kamenica, već rezervirajte svoj stol, a plata svježih kamenica čeka vas na Carrarinoj poljani. Dobar tek!