Kozice: Najsvestranija morska delikatesa

lip 28, 2022

Kad imate kozice, ne morate se bojati gladi, ali ni dosade! Ovi nevjerojatno svestrani rođaci puno razvikanijih i nezasluženo uglednijih škampa idealni su za pripremu širokog dijapazona jela praktički svih svjetskih kuhinja koje imaju ikakav doticaj s morem, a uživati se u njima može tijekom cijele godine.

 

Hranjive i neodoljivo ukusne, termički obrađene gotovo u sekundi i s aromom koja odmah na prvu priziva morske radosti, kozice su oplemenile nacionalne jelovnike po cijelom svijetu. U Meksiku će ih zamotati u tacose, na Bliskom istoku će ih poslužiti s kuskusom, u Italiji jelima od tjestenine daju roskastu privlačnost i morski štih, u Španjolskoj ćete ih pronaći na svakoj paelli, dok su u Japanu najpopularnije brzo pržene u tempuri. A ako su popularne u Japanu, dakako da su popularne i u našem restoranu!

Miljenice kuhara i gostiju  

U Adriatic Sushi & Oyster baru, osim u tempuri koja je daleko najomiljenije predjelo u ponudi, kozice možete kušati i u neodoljivoj Burrati, fantastičnom Adriatic Roll futomakiju te u čak četiri vrste slasnih uramakija: Dragon Roll, Rainbow Roll, Mango Roll i Mediteran Roll. Kozice su i sastavni dio najfinijih ribljih temeljaca, poput onog kojim podlijevamo naš jedinstveni rižot “Al Dimi” u kojemu ćete pronaći i, gle čuda, nevjerojatno aromatične dimljene jadranske kozice.

 

Dakako, u kozicama možete uživati i u miru svog obiteljskog doma, no na Carrarinoj poljani usred Dioklecijanove palače nalazi se prekrasna terasa na kojoj je guštanje u najsvestranijoj morskoj delikatesi jednostavno veće, raskošnije i slađe. Ne vjerujte nam na riječ, pridružite nam se i uživajte!