Losos: Delikatesa koju morate probati

kol 23, 2021

Slastan da pukneš od veselja, a nutritivno vrijedan da puca od zdravlja, losos je uvijek sjajan izbor. Dođite da vam dokažemo! 

Jedna od najpopularnijih riba na svijetu omiljena je hrana mnogih slavnih osoba. Kraljica Elizabeta voli ga za doručak, Taylor Swift za večeru, a Victoria Beckham jede ga svaki dan. Više od nje vole ga samo Španjolci koji su najveći potrošači lososa u svijetu. Za čak 19% njih losos je hit namirnica!

Zašto ga volimo?

Njegovo meso veoma je hranjivo. Odličan je izvor zdravih proteina, minerala, bjelančevina, antioksidansa i masnih kiselina. Za sve to zaslužni su račići i škampi kojima se hrani.  

Uz njega će vam mozak raditi kao švicarski sat jer DHA masne kiseline pospješuju koncentraciju i pamćenje. Osim toga, kalcij jača kosti, flavonoidi štite vid, a omega 3 kiseline kardiovaskularni sustav. 

U 100 grama svježeg lososa sadržano je tek 200 kalorija zbog čega je izvrstan saveznik u postizanju i održavanju zdrave težine. Usto je zbog masnih kiselina i vitamina B skupine odličan prirodni antidepresiv! 

Osim što ćete se s lososom na tanjuru osjećati bolje, čak ćete se i proljepšati. Redovita konzumacija potiče, naime, proizvodnju kolagena koji kožu čini svježom, a kosu zdravom, sjajnom i gustom. 

Kako ga jedemo?

Dimljen, mariniran, pečen, poširan, motan u sushi – izbor je na vama. Ovisno o osobnim preferencijama, možete ga poslužiti uz tjesteninu, povrće, kuhani krumpir, kuhana jaja, kapare ili umak po vlastitom izboru. Okus možete pojačati gotovo bilo kojom vrstom začinskog bilja, a pogotovo mu pristaju kopar, vlasac, hren i peršin. Za koji god se začin odlučili, koristite ga ipak nakon kuhanja.

Losos se često servira uz kavijar i čašu šampanjca, a Elvis Presley volio ga je u glazuri od smeđeg šećera. Slavni kuhari za prilog pak preporučuju marinirani jogurt koji posebno ističe svu raskoš njegova okusa.

U Adriatic Sushi & Oyster baru rado ćemo podijeliti s vama našu kulinarsku fantaziju s lososom u glavnoj ulozi. Bez obzira odlučite li se za Agemaki Fantasy, klasični sashimi od svježeg lososa ili za nešto pikantnije poput rolica od lososa začinjenog orijentalnim umacima, sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju!