Mediteransko bilje: Dodatak za jela s karakterom

ruj 20, 2021

Dalmatinski pjat osvaja svježinom namirnica, jednostavnošću pripreme i aromatičnim biljem koje laganim jelima daje dušu, a ručak ili večeru pretvara u pravu hedonističku proslavu radosti življenja.

Začin ili ukras?

Bez lovora i timijana nema kvalitetnog pečenja ni ukusne pašticade. Peke nema bez ružmarina, to je jasno kao dan. Ali nisu začini samo stvar okusa! Dalmatinci vole oku ugoditi jednako kao i nepcu, stoga mediteranskim biljem, svježim ili sušenim, jela začinjaju – ali i ukrašavaju. 

Podatni listovi bosiljka na jarko crvenoj šalši, nježna metvica u tamnoj čokoladi ili ljubičasto-modri cvjetovi lavande nemarno raspršeni po kuglicama sladoleda, tradicionalni ili ne, svakako su izazov za nepce. Ali jedno je sigurno – nikada neće proći nezapaženo, a osvojit će i najstrože kritičare. Kako izgledom tako i okusom. 

Od tradicije do inovacije za vrhunski gurmanski užitak

Za nezaboravan obrok klasičnim jelima udahnite zrno mediteranskog temperamenta, grančicu otvorenosti i cvjetić iskonske originalnosti. Uz sol, papar i maslinovo ulje, poigrajte se začinskim biljem i kao pravi chef upustite se u smjele kombinacije. 

Béchamel začinite lovorom, ocat kristaliziranim cvjetovima lavande, a peršin pretvorite u pesto koji ide uz sve vrste ribe. Ili janjetinu aromatizirajte metvicom, a zečevinu šafranom i poslužite uz povrtnu salatu s tostiranim sjemenkama komorača. Za potpunu rapsodiju sve začinite marmeladom od lavande ili pitom od jabuka i pečenih krušaka s ružmarinom.

Zavodljivi mirisi pobudit će znatiželju i kod najtradicionalnijih gostiju, a jedinstveni okusi pokorit će sve okusne pupoljke. Što god odlučili servirati, oplemenjeno mediteranskim biljem nestat će u tren oka. Nadamo se da ste pripremili repete!

Jadranska rapsodija mirisa i okusa

Blagim slatkastim i osvježavajućim okusima s bezbroj različitih ali jednako ukusnih oštrih nijansi možete se prepustiti i sami uz naš tartar od tune na kremi od avokada začinjen najfinijim mediteranskim biljem. Jamčimo da će vas fantastični okusi i mirisi Dalmacije oboriti s nogu. I da ćete tražiti još!