More i citrusi, galebovi i kondori: Naš ceviche priča sve priče

kol 2, 2023

Oči vide galeba, a u ušima vam Panova frula svira “Kondorov let”? Tako je to kad vam čula obuzme naš božanstveni ceviche…

Čudesa od sirovih morskih plodova naša su strast i izazov kojemu ne možemo niti želimo odoljeti, pa iako nam ime s ponosom kaže Adriatic Sushi, uvijek tragamo za novim načinima kako iskoristiti sve najbolje od najboljih darova mora. Zato inspiraciju tražimo od našeg Mediterana sve do carskog Japana, ali rado skrenemo s rute kamo god nas dobri vjetrovi nose. Na krilima veličanstvenog kondora tako smo dojezdili sve do dalekog Perua, gdje smo u melodičnom šumu Panove frule razabrali čarobne riječi: ceviche… ceviche… ceviche!

Kondor zna

Hipnotizirani pjesmom Prvih naroda, htjeli smo naučiti sve. Kako odabrati najbolje komade, u kojim citrusima ih marinirati da iz njih izvučemo samu esencu životne snage mora, u kojoj mjeri tradiciju oplemeniti blagodatima modernih vremena bez da skrenemo na krivi put izmišljanja toplih voda i otkrivanja novih Amerika, čime začiniti, kako uresiti, što gostu ponuditi da zna da jede nešto savršeno autentično, a opet naše, drukčije i originalno.

To je to!

I onda se metodom pokušaja i pogrešaka u zdjeli ukazalo… To. To nad čime uzvikneš: “To je to!”

“I, kako vam se čini?”, upita chef tobož’ zabrinuto, ali nasmiješena brka.

Riječi nisu ni bile potrebne, ovo ide smjesta na jelovnik! 

Najbolje od svih svjetova

A kako i ne bi. Jadranska tuna kao da je jedva dočekala zapraćakati se u Tihom oceanu najfinijih aroma i začina. Kao pravi follower, bez pitanja joj se priključio i jadranski brancin. “I mi bismo”, oglasiše se škampi i Jakobove kapice namirisavši prezrelu, sočnu naranču u kojoj će se termički obraditi bez prijetećeg siktanja plamenovih jezika. Mediteransko bilje se pak brzo naučilo sporazumijevati s jezicima peruanskih plemena kao da je tamo rođeno, indijski oraščići dobrovoljno su se prijavili da podignu atmosferu i obogate teksturu, ukiseljena kapulica odlučila je da su joj citrusi davno izgubljena braća s kojom se učas uhvatila u kolo i napravila opći rusvaj uslijed kojega su uslijedile totalne perverzije. Perle od balsamica! Krema od ljubičaste kapule! Prah od crnih maslina! Hladni čaj od gina i soka od kamenica! I na samom koncu, u znak odobravanja, po našim cevicheom rasuše se perle s aromom yuzua i pozdravima iz Japana. 

I prije no što se od šoka i nevjerice stigneš zapitati ¿Que pasa?, odgovor se nametnuo sam po sebi:

¡El condor pasa!

Poletite na krilima kondora, rezervirajte svoj stol i još večeras kušajte ceviche koji će vam možda postaviti bezbroj pitanja, ali će vam zato dati baš sve odgovore!