Neodoljivo kremozna burrata

srp 12, 2022

Ova krepka talijanska stogodišnjakinja osvaja sve više poklonika diljem svijeta koji su oduševljeni, nećete vjerovati, njenom mladošću i svježinom!

 

Stogodišnja povijest

Dok je receptura većine sireva nastala još u 15. i 16. stoljeću, burrata je rođena prije samo stotinu godina na jugu Italije, u gradiću Andriji u pokrajini Puglia. Burrata je zapravo podvrsta mozzarelle, što znači da je riječ o mladom siru koji ne zrije i ne može se dugo koristiti. Proizvodi se od usitnjenih ostataka nastalih prilikom pripremanja tradicionalne mozzarelle, koji se pomiješaju s vrhnjem i spremaju u zavežljajčić od svježe tjestenine. Tako se dobiva forma malene kugle, ali njena unutrašnjost ostaje kremasta, što se najbolje vidi kada se sirna “bombica” prereže po sredini. Za kremastu strukturu zaslužno je vrhnje, a upravo to je jedna od glavnih razlika kad je uspoređujemo s običnom mozzarellom – ako nas pitate, tu burrata dobiva bitku! Primarno se izrađuje od bivoljeg mlijeka i sirišta, ali zbog jeftinije cijene sirovine sve više se proizvodi i od običnog kravljeg mlijeka.  

Slasno u bilo kojoj kombinaciji 

Burrata se zbog svoje neutralnosti jednostavno uklapa u brojna jela, a koristi se slično kao i mozzarella, ali s jednom važnom razlikom: pravi puristi neće propustiti priliku da vam naglase kako se burrata uvijek jede svježa, bez termičke obrade. Obožavana je u salatama, posebno u kombinaciji s ostalim tipičnim mediteranskim namirnicama kao što su rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, kapari i masline, a nećete joj odoljeti ni u hrskavom sendviču na prepečenom kruhu. Uz nju fantastično pašu lagana bijela vina kojih u vinskoj karti našeg restorana doista ne manjka. 

 

Burratu nudimo u kombinaciji s vrhunskim jadranskim kozicama, cherry rajčicama, ljubičastom kapulom, svježim bosiljkom te prahom od crnih maslina. Ovo jedinstveno, zanimljivo i neodoljivo predjelo jednostavno morate probati!