Okusi i mirisi Istre usrid Splita

lip 30, 2023

Naša je misija sljubiti tradicije carskog Japana i hrvatskog Jadrana, pri čemu ne mislimo samo na našu voljenu Dalmaciju…

Zato smo odlučili usrid Splita prezentirati fascinantne okuse i mirise Istre, poluotoka koji bismo komotno mogli nazvati i zasebnim kontinentom jer njegove klimatsko-geografske karakteristike, flora i fauna, povijest i običaji, hrana, pa čak i glazbena ljestvica!, čine ga svijetom za sebe, svijetom koji ćete obožavati otkrivati i istraživati.

Potpuno svoja i drukčija od svih drugih

Kako nismo nešto kompetentni rapsodizirati o prirodnim znanostima, povijesti umjetnosti, etnologiji ili antropologiji, Istru prizivamo putem njenih kulinarskih senzacija. Istarska kuhinja – kako tipično – potpuno je svoja i drukčija od svih drugih, definirana jedinstvenim sastojcima iz njenih drevnih šuma i tradicijom pripreme koja je možda posuđivala ideje drugih kultura, ali samo kako bi stvorila nešto posve originalno i nevjerojatno zamamno. Tako će ovdje, nikakvo čudo, talijanski kult tjestenine itekako uzeti maha, no pašte su ovdje drukčije, krepkije, moćnije, rustikalnije, a šugo kojim se prelijevaju nesumnjivo je, isključivo i bezrezervno samo istarski jer ovo je zemlja šparuga, tartufa i vrganja, divljači i boškarina, fuža i pljukanaca, ombola, kobasice i pršuta, čripnje, žgvaceta, supe i maneštre, muškata, malvazije i terana, zemlja radikalnih specifičnosti koje se osjete već na oko, a kamoli osjetima okusa i mirisa.  

Istri s ljubavlju

Istarski pljukanci s pršutom naša su posveta najvećem hrvatskom poluotoku, jedinstvenostima koje ga definiraju i tradicijama koje ga oblikuju. Rukom izrađeni pljukanci – ali na higijenski način, bez pljuvanja, molim! – mekani su a supstancijalni, ukusni sami po sebi, a opet idealni za oblaganje i natapanje novim okusima. A kad smo već kod okusa, istarski tartufi, vrganji i pršut ovom jelu daju zasitnu konkretnost ispunjenu iskričavom, gotovo prgavom živošću i raskošnim, hipnotizirajućim mirisima koji naprosto prizivaju Istru i naglašavaju sve njene posebnosti. Zalijte ovo savršenstvo čašom rajski rashlađene malvazije ili, zašto ne, momjanskog muškata – i Istra je tu, za vašim stolom, usrid najlipšeg grada na svitu. Neka vam je uslast!

Poželite, otkrijte i zaljubite se u okuse i mirise jedinstvene Istre usred jedine nam Dalmacije. Čekamo vas u Adriatic sushi & oyster baru!