Posebna aroma za poseban okus

lis 27, 2023

Japanci su narod koji je nadaleko poznat po svojoj skromnosti u mnogim stvarima pa tako i po oskudnom korištenju začina.

Umjerenost u jelu za najdulji životni vijek na svijetu

Nadasve zanimljiv narod s Dalekog istoka u svojoj prehrani zapravo koristi vrlo malo začina. To je stoga što ne žele da im hrana opterećuje probavne organe, jetru i bubrege. 

Da takav način prehrane ima dobre strane, dokazuje i činjenica da su Japanci poznati kao jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu; prosječni životni vijek žena u Japanu je čak 87 godina! 

Izbjegavanje začina pokazalo se za njih dobitnom formulom, što nije ni čudno s obzirom na to da su i narodi sa Zapada svjesni kako pretjerivanje sa soli uzrokuje visoki tlak, a iznimno jaki začini mogu izazvati neugodne probavne simptome. Ipak, postoje okusi i začini kojima ni Japanci ne mogu odoljeti.

Paleta posebnih okusa za stvaranje umamija

Sasho papar, chili, terijaki umak, wasabi, spicy majoneza, soja sos, marinirani đumbir, limunska trava, shoyu umak – tipični su začini japanske kuhinje koji svojim mirisima i okusima prizivaju duh tradicionalnog Japana. 

Uglavnom se koriste kako bi naglasili okus drugih namirnica s kojima se kombiniraju, odnosno pridonijeli njihovu povezivanju s ciljem stvaranja jedinstvenog petog okusa koji prije svega definiraju punoća i ugoda – takozvanog umamija. 

Blagodati korištenja spomenutih začina prepoznao je i naš chef pa se mogu pronaći i u jelima s našeg menija. Ako ih želite probrati, naši veoma ukusni Agemaki roll, Salmon skin roll, Spicy tuna, Losos roll, Premium maki te Nigiri rose sadrže terijaki umak, spicy majonezu i wasabi sezam.

Ako želite otkriti najizraženije okuse dalekog Japana, spremno vas čekamo s delicijama našeg restorana!