Riža: Zrno života

kol 30, 2021

Za hranjiva jela sa zanimljivim twistom, spremna u tren oka, riža je uvijek pravi izbor.

Ukusna, hranjiva, jednostavna za pripremu i prilagodljiva, riža je odavno našla svoje mjesto pod suncem u svim svjetskim kuhinjama. Bez obzira jeste li ljubitelj klasike na tanjuru ili se pronalazite u mirisima, okusima i teksturama egzotičnih krajeva, dobro je poznavati neke male tajne s kojima ćete iz riže uvijek izvući svu puninu okusa. 

Male tajne zanata

Poznato je da svaki tip riže nije za svako jelo. Okuse jela iz pećnice, rižota i sushija na sjajan će način naglasiti i u prvi plan dovesti riža okruglog zrna, a klasične salate, juhe i riblja jela najbolje će pak zaokružiti riža dugog zrna.

Za baš poseban doživljaj i kraljevski okus na raspolaganju su vam mirisna crvena i kraljevska crna riža koje će svakom vašem pudingu ili kolaču uz neodoljiv miris osigurati najkremastiju konzistenciju. Garantirano ćete oboriti s nogu sve koji požele kušati. 

Dnevna doza zdravlja

Repete nisu zabranjene jer ova dijetalna namirnica u 100 grama sadrži čak 358 kcal, ali nijedna od njih neće ostaviti traga na vašoj liniji ako se čarima uživanja u riži prepustite pametno.   

Prutićem, slasticom ili konkretnijim obrokom od riže počastite se u prvom dijelu dana kada organizam najbrže radi i treba najviše energije. Tijelo, koža i kosa zahvalit će vam na naletu energije, vitaminima, mineralima, aminokiselinama, vlaknima i antioksidansima.

Dakle, samo naprijed i u jelima s rižom u glavnoj ulozi uživajte do mile volje. Redovita konzumacija zaštitit će srce, kosti i mišiće, osvježiti izgled kože, ojačati kosu, a mozgu dati poticaj da s lakoćom obavi sve zahtjevne zadaće koje dan nosi. 

Istinski užitak à la Adriatic 

Svoje dnevne potrebe za proteinima i ugljikohidratima zadovoljite profinjenim, bogatim i ukusnim jelima iz naše ponude. Bez obzira odlučite li se za sushi, sashimi ili rižoto s plodovima mora, sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju i obilju dobre energije.