Slasna i uzbudljiva povijest sushija

lip 21, 2022

Zamamne sushi rolice obožavane su diljem svijeta, a uz to što su iznimno ukusne, lagane su i veoma hranjive, a dolaze u malenim porcijama, idealnima za druženja uz dobar zalogaj. No sushi rolice imaju i bogatu povijest, neraskidivu s japanskom kulturom i kuhinjom, o kojoj možda dosad i niste mnogo znali… 

Od Kine do Japana

Iako će većina ljudi pretpostaviti da je sushi nastao u Japanu, tome ipak nije tako. Sushi svoje porijeklo vuče s rižinih polja u Kini. Davno prije, riba se stavljala u rižu da fermentira kako bi se usporio rast i razvoj bakterija. U današnjem ukusnom spoju ribe i riže u to vrijeme nije se uživalo, dapače, prilikom jela riža se odbacivala jer je služila samo za zamatanje i konzerviranje ribe. Pod kineskim utjecajem, Japan je usvojio ovu praksu, a sushi kakav danas poznajemo počeo se jesti kao brza hrana u 19. stoljeću. Nakon razvoja sustava hlađenja, sushi majstori počeli su istraživati načine pripreme ribe pa tako danas imamo priliku uživati u više od 100 različitih vrsta sushija. 

Od fermentirane ribe do sushija

Japanski kuhari su od ukiseljene ribe stvarali mnoga maštovita kulinarska čuda i postavili nove standarde spajanja raznovrsnih okusa i sastojaka. Novi veliki korak u evoluciji sushija bilo je uvođenje rižinog octa koji je napokon omogućio pripremu od svježe, neukiseljene ribe. Poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, rižin ocat je odličan za uklanjanje bakterija i parazita iz sirove ribe. Za još bolji i ukusniji zalogaj, povećana je i količina riže u rolicama. Sushi u kakvom danas uživa cijeli svijet iznimno je nutritivno jelo, bogato proteinima i nezasićenim masnoćama poput omega-3 masnih kiselina. Budući da se koristi svježa riba, danas restorani moraju zadovoljiti iznimno stroge standarde, a sushi majstori moraju biti pravilno educirani. 

 

Preko Kine i Japana, sushi rolice našle su svoj put do našeg predivnog Mediterana. Na Carrarinoj poljani usred Dioklecijanove palače sada možete uživati u širokom izboru posve neodoljivih sushi rolica. Jeste li ih već probali? Ako niste, rezervirajte svoj stol jer tko jednom svrati, uvijek nam se rado vrati!