Srce sushija: Umjetnost odabira najzamamnijih plodova mora

kol 9, 2022

Sushi se u Japanu sprema od raznovrsnih plodova mora. Mogu to biti ribe, rakovi, školjke ili mekušci, sve ovisi o sezoni i dostupnosti jer za kvalitetu je ključna svježina sirovih namirnica. 

 

Ključ je u kvaliteti

Tuna, losos, gof, skuša, lignje, kozice, rakovi, jegulje, brancini, školjke, morski ježevi – sve su to sjajni kandidati za vrhunski sushi. No svaka od ovih namirnica prava je zagonetka za sushi majstora dok god ne upozna sve njezine tajne. Ako mislite da je riječ o jednostavnom jelu sastavljenom samo od riže i sirove ribe, u teškoj ste zabludi. Priprema je sve samo ne jednostavna, a da bi ste postali vrhunski sushi chef, potrebne su godine iskustva. Nije svaka riba – a ni svaki dio ribe – pogodna za pripremu sushija. Potrebno je dobro poznavati ribu jer o aromi i mirisu njezina mesa ovisi koliko će jako i čime biti začinjena. Također, ovisno o masnoći mesa pojedinog dijela ribe, sushi će se rezati tanje ili deblje, što opet utječe na količinu začina za svaki pojedini komad.

Božanstvene sezonske kombinacije  

U Japanu se prvenstveno koristi sezonska riba jer Japanci njeguju sezonski pristup prehrani kako bi namirnice koje konzumiraju uvijek bile svježe. Tijekom ljetnih mjeseci sushi prvenstveno spremaju od brancina, skuše i anago jegulje, tijekom proljeća od najpopularnijih vrsta školjki, dok je jesen vrijeme za sushi od gofa. Zimi su pak na redu zanimljivi zalogajčići od hobotnice i raznih plosnatica, a tuna, ježinac i kozice jedu se cijele godine. U našem restoranu sushi od tune i kozica također možete kušati u svako doba godine, a pored toga na našem jelovniku možete pronaći i fantastične kombinacije s lososom, gofom i rakovima. 

 

Navratite u naš restoran u srcu Splita i uvjerite se da smo s našim sushijem dorasli okusima tradicionalnog Japana!