Voćno i moćno: Slatke tajne mediteranskih delicija

kol 30, 2023

Na Mediteranu je uvijek sezona nekog voća, a kad je ono tako svježe, sočno i zamamno ukusno, zašto bi bilo rezervirano samo za deserte?

Mediteranska prehrana nije samo stvar geografije i nutricionizma, ona je zapravo stanje uma, tijela i metafizike duha. To nije samo što jedeš, već i kad jedeš, gdje jedeš, odakle jedeš, kako jedeš, zašto jedeš – ne i koliko jedeš jer prave mediteranske prehrane doslovno se ne možeš zasititi – ali i kako razmišljaš, čime se zabavljaš, gdje se kupaš, kamo izlaziš, što radiš, čemu se nadaš, u što vjeruješ. Kužinavanje tako postaje filozofija, izbor namirnica vježba je iz psihologije, obrada hrane čista je umjetnost, a sam obrok zapravo je vjerska ceremonija u kojoj nije važna samo hrana, nego i priroda iz koje je došla i društvo koje ju konzumira, obred u kojemu se uvijek iznova zaklinje na vjernost majci zemlji, ocu moru i bogu suncu, svetom trojstvu koje nas čitave godine obasipa plodovima punim zdravlja, okrepe i slasti.

Od predjela do deserta

A ti plodovi zaseban su kult, odnosno čitava mreža kultova jer, ovisno o sezoni, ljudi se ovdje klanjaju smokvi, lubenici, pipunu, mandarini, pomidoru, šipku ili trešnji, ne hajući za tehnikalije razlikovanja voća od povrća, pa čak ni za njihovu poziciju na jelovniku. Kad je nešto u sezoni, u sve se miješa! Salata sa šipkom, zašto ne? Grilana lubenica, samo naprijed! Orasi u manistri, o da! Šljiva u pašticadi, pa bez nje ne ide! O citrusima ne vrijedi ni raspravljati, na njih možeš naletjeti u svakoj stavci prosječnog mediteranskog menija, od hladnog predjela do deserta, neki će ih i u vino štrukat’!

Kult sočnih plodova

Kultu sočnih plodova klanja se i naše osoblje, pa je i Adriaticov jelovnik pun voćnih slasti, čak i na mjestima gdje im se najmanje nadate. Carpaccio od sabljarke oduševit će vas prozračnom teksturom svježe ribe, ali i neobuzdano prštavim notama naranče i šipka. Naranča će i u našem cevicheu rasplamsati iskru svježine, a krema od marelice nevjerojatno je učinkovit kontrapunkt zamamnoj burrati. Bez šumskog voća naš nadaleko cijenjeni rižot od šumskog repa okusima ne bi bio ni upola tako mističan, drzak, šarmantan i obožavan, a da nismo isključivi kad je u pitanju geografsko podrijetlo voća u našoj kužini, svjedoče i mango rolice u kojima mango i avokado dodatno naglašavaju svježinu i maslačastu mekoću jadranskih kozica. Da i ne spominjemo svu silu specijaliteta u kojima moćni japanski yuzu igra itekako zapaženu ulogu! 

Otpor je uzaludan

Kultu mediteranske prehrane nemoguće je umaći, a i zašto biste? Odagnajte brige, zaboravite na predrasude i prepustite se slasti najsočnijih plodova u očekivanim, ali i sasvim ekscentričnim kombinacijama. Majka zemlja, otac more i bog sunce pobrinut će se da u svemu pronađete smisao i iz ceremonije hranjenja izađete kao zagriženi preobraćenik!