Wasabi i đumbir: Moćni korijeni Dalekog istoka

kol 15, 2022

Wasabi pasta i ukiseljeni đumbir tihi su dvojac koji čini pratnju svakog sushija sa zadatkom idealnog balansiranja okusa. Prava količina i kombinacija s ispravno pripremljenom ribom učinit će doživljaj konzumiranja sushija pravom magijom.

 

Ova dva moćna korijena u kuhinjama Dalekog istoka koriste se od davnina. Uslijed globalizacije tržišta koja potiče fuziju kulinarskih ideja sa svih paralela i meridijana, ovi noseći stupovi nama nekad egzotičnih kuhinja sada polako ali sigurno osvajaju stolove diljem svijeta. 

Ukusan i zdrav

Iza neobičnog imena Wasabi zapravo se krije – japanski hren! Biljka je to koja se u Japanu uzgaja još od 10. stoljeća te se uglavnom melje u prah, glavni sastojak paste koja se poslužuje uz sushi i sashimi. Premda doista veoma intenzivnog okusa, koji će neki nazvati i ljutim, wasabi za razliku od domaćeg hrena ne ostavlja osjećaj peckanja. Zbog svoje intenzivnosti ima blagotvoran učinak otvaranja grla i sinusa, no treba znati pogoditi pravu dozu. Dovoljno je, naime, vršcima štapića nanijeti sasvim malu količinu wasabi paste na svaki sushi zalogaj. 

Vatren i oštar

Đumbir je pak druga priča. Listići ukiseljenog đumbira najčešće se jedu između pojedinih zalogaja sushija jer je njihova uloga čišćenje okusnih pupoljaka od okusa prethodnog sushi zalogaja kako biste bili u mogućnosti doživjeti puninu okusa onog sljedećeg. Osim toga, tanki listići đumbira služe i za dodavanje sojina umaka sushi zalogaju jer se prema sushi bontonu zalogaj ne bi trebao direktno umakati u sojin umak. 

 

Konzumiranje sushija prati cijela kultura uživanja u tom jelu, a uz prave namirnice i pravog chefa moguće je spoznati istinsko bogatstvo okusa svježe ribe. Prepustite se najfinijim okusima dalekog Japana u srcu palače cara Dioklecijana, čekamo vas!