Zašto je sashimi japanska delicija broj jedan

srp 24, 2023

Da ponovimo još jednom za one u zadnjem redu: sushi i sashimi nisu međusobno zamjenjivi nazivi jela. 

Sushi je zapravo zbirna imenica za jela s ukiseljenom rižom kratkog zrna, koja mogu i ne moraju sadržavati ribu, a riba pritom može i ne mora biti kuhana. Sashimi podrazumijeva isključivo supertanke odreske od sirove ribe – i ništa drugo (iako obično dolazi u pratnji umaka od soje i ukiseljenog đumbira, no to su samo prilozi, posluženi sa strane, jer čistoću sashimija blasfemija je kaljati). 

Strogoća jednostavnosti

Sashimi, kao što ćete primijetiti na našem meniju, učas može postati sushi: zamotamo li odrezak sirove ribe sa sushi rižom u nori algu, dobit ćemo maki; poslužimo li rižu na komadu sashimija, dobili smo nigiri. No ovo je priča o čistom, neukaljanom sashimiju, japanskoj deliciji broj jedan, koju odlikuje osvježavajuća jednostavnost pripreme i još osvježavajućiji okus čiste morske radosti. 

No jednostavnost je samo privid: ribu treba znati odabrati, valja znati od kojih njenih dijelova nastaje najbolji sashimi, a potom itekako treba znati kako ga nafetati jer odresci ne bi trebali biti deblji od pola centimetra, a svi moraju biti identični. Ne gotovo identični. Doslovno identični! 

Jednostavnost je ovdje zapravo drugo ime za strogoću – jelo mora biti savršeno svježe, bogato djevičanski čistim okusom ribe, a pritom estetski asketsko, ali zapanjujuće privlačno. Uzimajući sve to u obzir, nikad ne kažemo da je riječ o jelu koje se priprema brzo jer u svaku porciju sashimija treba uračunati i godine iskustva osobe koja ga pripravlja. 

Nezamislivo zdrav

Uz prirodno slastan okus, sashimi oduševljava i svojim hranjivim vrijednostima koje ga čine jednim od najzdravijih jela koje uopće možete zamisliti. Koliko je siromašan kalorijama toliko je prebogat proteinima od kojih će vam strelovito rasti što mišići što razina energije, a padat će samo tjelesna težina. Vrhunski je izvor omega-3 masnih kiselina za bolju funkciju mozga, srca i krvožilnog sustava. Uz obilje vitamina B-kompleksa, vaš imunitet bit će otporan, čvrst i postojan. Kalija ima koliko i banana, a može se pohvaliti i pristojnom količinom selena i ostalih vrijednih minerala da možete zaboraviti na kojekakve dodatke prehrani. 

Samo vrhunski bokuni

No čast je čast, a slast je slast, pa je tim bolje što ovako zdravo jelo odlikuje i tako nevjerojatno bogat okus čiste ribe (i ničega osim čiste ribe). Zato je važno da ta riba bude vrhunska – i apsolutno svježa. Iverak, žutorepka, skuša, pa čak i hobotnica, sve su to sjajne opcije za dobar sashimi, no mi u Adriaticu smo posve uvjereni u nedodirljiv status našeg svetog trojstva: kod nas birate između sashimija od lososa, gofa i najkvalitetnije jadranske tune, koja je u Japanu cijenjena do razine obožavanja. Dođite po svoju porciju i učas će vam biti jasno zašto!

Zaljubite se u strogoću jednostavnosti japanske delicije broj jedan. Vidimo se u Adriaticu!